fbpx

1. Alfabet

Učenje engleskog jezika najbolje je početi tako što ćete se upoznati sa alfabetom. Iako većinu slova već poznajete jer su ista kao u latinici, postoji i nekoliko slova kojih nema u srpskom jeziku. Osim toga, dobro bi bilo da zajedno sa slovima učite i njihov izgovor. Ovo će vam kasnije biti korisno kod spelovanja i čitanja.

2. Fraze u engleskom

Kada počnete sa učenjem engleskog jezika, ili sa učenjem bilo kog drugog stranog jezika, jedna od prvih stvari koje ćete naučiti su fraze koje se koriste za pozdravljanje, upoznavanje, i slično. U engleskom, najneophodnije fraze koje ćete prvo naučiti su: Učenje engleskog jezika

Hi / Hello

Good morning / afternoon

Goodbye / Bye

What’s your name?

My name is ______.

Where are you from?

I’m from _______.

How old are you?

I’m ______.

Kada nastavite sa učenjem engleskog, postepeno ćete proširivati svoj vokabular, i usvajati nove reči i izraze.

3. Brojevi

Brojevi su jedna od prvih stvari koje treba da naučite na engleskom. Koriste se za opisivanje količine, za vreme, novac, i slično. Prvo počnite da učite osnovne brojeve, pa tek kada njih uspešno savladate, možete početi sa učenjem rednih brojeva.

4. Zamenice

Kada naučite zamenice, već ćete moći da pravite prve rečenice na engleskom. Međutim, da biste napravili rečenice, potreban vam je i glagol, a to je sledeći korak.

5. Glagol biti

Prvi glagol koji treba da detaljno naučite u engleskom je glagol biti. Ovo je veoma važan glagol uz pomoć kog ćete napraviti prve rečenice.

My name is ______.

I’m from _______.

Potrebno je da naučite oblike glagola biti za sva lica (tj. sve zamenice), kao i da napravite odrične i upitne oblike.

Pored ovih rečenica, glagol biti se kasnije koristi za građenje vremena u engleskom jeziku (kao pomoćni glagol).

6. Imenice

Na početku učenja engleskog jezika, vaš fokus treba da budu imenice koje se često koriste i koje ćete vrlo lako moći da odmah upotrebite u rečenicama. Zapamtite da je najbolji način da zaista nešto naučite da to odmah primenite.

Nemojte učiti liste reči bez nekog posebnog cilja. Umesto toga, učite reči po grupama, i odmah počnite da ih korisite u rečenicama. Na primer, jedna od prvih grupa imenica su zanimanja.

He’s a teacher.

She’s a doctor.

Nastavite učenje dalje po grupama kao što su predmeti u kući, hrana, prevozna sredstva, mesta u gradu, itd.

7. Pridevi

Nastavite sa proširivanjem vokabulara i upotrebom tih reči u rečenicama kroz upotrebu prideva. Na ovaj način, naučićete da opišete kakvo je nešto.

The building is tall.

They’re young.

8. Glagoli i sadašnje vreme

Nakon što ste naučili glagol biti, vreme je da nastavite sa učenjem glagola i njihovom upotrebom u rečenicama. U ovom trenutku, potrebno je naučiti i jedno vreme, i to obično bude sadašnje vreme (Present Simple). Posvetite dovoljno vremena učenju ovog jednog vremena, i tek kada ga u potpunosti savladate krenite dalje sa učenjem ostalih vremena u engleskom jeziku.

9. Članovi

Ubrzo nakon što krenete sa učenjem engleskog jezika, videćete da se u rečenicama često koriste članovi. Članovi su vrsta reči koja ne postoji u srpskom jeziku, pa je potrebno da steknete naviku da ih korisite, i da znate tačno kada da ih upotrebite.

Naučite prvo osnovnu upotrebu članova, i polako učite da ih i sami primenjujete. Kada čitate tekst na engleskom, potražite članove i pokušajte da odredite zašto su upotrebljeni.

10. Predlozi

Predloge ćete aktivno korisiti u rečenicama da opišete gde se nešto nalazi, da opišete gde se vi nalazite, da pitate za pravac, itd. Krenite postepeno, i učite najosnovnije predloge prvo. Predlozi on, in, at su neki od prvih koje treba naučiti.

Ukoliko i ti želiš da počneš da učiš engleski na organizovan način, od početka, sa svim ovim lekcijama, vežbanjima i zadacima na jednom mestu, prijavi se za English Lane školu i dobićeš pristup kursu Engleski 101 koji kreće od samog početka, kao i svim ostalim materijalima koji će ti biti od koristi. Učićeš preko interneta, u ono vreme kada tebi odgovara.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.