fbpx

U situacijama kada ste previše umorni ili zauzeti drugim obavezama, učiti engleski jezik često pada u drugi plan. Jednostavno je previše komplikovano organizovati sve te odlaske u tačno određenim terminima, pripremiti se za časove, itd.

A da li ste mislili da možete samostalno to da izvedete? Možda vam je pomisao da samostalno učite engleski jezik i pala na pamet, ali sve verovatno pomislili da ne biste mogli to. Ali možete ukoliko se dobro organizujete. 

Dobra organizacija je ključ za samostalno učenje, ne samo jezika, već bilo čega drugog.

Evo nekoliko saveta kako samostalno da učite engleski jezik.

Odredite šta znate

Prvi korak je da odredite vašu početnu tačku. Odredite šta tačno znate iz engleskog, bez obriza koliko ste dugo učili jezik pre toga. Možete uraditi neki test za proveru znanja koji će vam pomoći da odredite nivo. Osim toga, nije loše i zapisati na papir, šta vi to znate.

Naravno, nećete ići baš previše u detalje, i pisati svaku pojedinačnu reč koju ste naučili, već pišite po temama. Evo jedan primera kako to da uradite.

  • Brojevi, članovi porodice, boje
  • Zamenice (lične i prisvojne)
  • Fraze u engleskom za početnike
  • Glagol to be u sadašnjem vremenu
  • Present Simple

Određivanjem šta znate, vi sebi zapravo pravite plan šta dalje, jer tačno znate gde ste stali. Zatim kada otvorite knjigu ili počnete da učite pomoću onlajn lekcija engleskog, vi znate odakle da krenete.

Napišite vaše ciljeve

Možda niste mislili da je određivanje ciljeva važno, ali ovo će vam biti motivacija kada postane teško. A postaće. To je sastavni deo učenja, pogotovo kada učite samostalno. Doći ćete do neke lekcije, i pomilićete, ovo je preteško, ne mogu ja to sam/a. U takvim momentima, pogledajte svoje ciljeve, zašto vi učite. Da li želite da napredujete na poslu? Da li želite da konkurišete za neku stipendiju ili potpuno promenite karijeru?

Osim motivacije, ciljevi vam još pomažu da odredite:

  • Šta učite (da li će vaš fokus biti pisani engleski, poslovni engleski, konverzacija, IT terminologija, itd.)
  • Kojim tempom učite (ako imate kratak rok da naučite engleski, vi ćete učiti intenzivnije, ili u protivnom možete učiti jednom, dva puta nedeljno)

Napravite plan

U ovom trenutku vi znate koja vam je početna tačka, na šta želite da se fokusirate i kojim tempom ćete učiti. Sada je vreme da se na osnovu svega toga napravi plan. Vaš plan treba da sadrži lekcije koje želite da naučite.

Evo jednog primera plana koji vam može pomoći da dobijete ideju: Plan za učenje gramatike engleskog jezika.

Preuzmite i besplatan spisak engleskih reči za početnike: Engleski za početnike (Spisak reči)

Okružite se engleskim jezikom

Učenje engleskog jezika ide mnogo dalje od učenja lekcija i popunjavanja nekih vežbanja. Najbolji način da što efikasnije naučite jezik je da se potpuno okružite jezikom. Evo nekoliko ideja koje vam u tome mogu pomoći:

Čitanje na engleskom - Ovo je vrlo jednostavna a veoma korisna aktivnost za sve koji uče strani jezik. Čitanjem na engleskom jeziku vi indirektno učite jezik. U tom trenutku, vi ne učite pravila i definicije, ali vi uočavate konstrukcije i vidite praktično primenjen jezik. Pogledajte primer:

Susan gets up at 8 am every morning. She always drinks coffee before breakfast. She usually tidies the apartment after breakfast and watches TV before she leaves the house.

Čitanjem teksta verovatno ste primetili da je na kraju svakog glagola upotrebljeno -s. Ukoliko ne znate pravila, ovo će vas podstaći da ih potražite i proučite zašto se korisiti ovo -s i da li je to baš uvek, ili postoji neki izuzetak. Ako ipak znate Present Simple, vi ste verovatno već pomislili, pa ovo je treće lice jednine, zato je upotrebljeno -s na kraju glagola.

Iako vam verovatno čitanje knjiga prvo pada na pamet, čitanje novina i blogova na engleskom je takođe korisno, a verovatno i jednostavnije.

Slušanje na engleskom - Slušanje na sličan način pomaže da uočite upotrebu jezika, ali još vam omogućava i da čujete izgovor. Možete slušati radio na engleskom, gledati YouTube, gledati filmove, serije ili slušati muziku. Čak je i veoma zanimljivo da čujete ljude iz različitih regiona i zemalja kako govore engleski.

Pričanje na engleskom - Učenje pravila i novih reči neće biti efikasno ukoliko vi ne primenite ovo u praski. Zato je pričanje na engleskom sastavni deo učenja. Problem je što nemate uvek priliku da pričate sa nekim, i to jeste jedna prepreka kada učite samostalno. Ali ipak, i ovo se može rešiti. Probajte da nađete nekoga ko takođe uči engleski kao strani jezik da vam bude “language partner”. Ta osoba ne mora da živi blizu vas, jer uvek možete ćaskati preko skajpa ili neke druge aplikacije. Druga opcija je da pišete na engleskom. Ovo je takođe prilika da primenite sve što ste naučili, jedino što nećete moći da vežbate izgovor. Priliku za pisanje na engleskom možete naći na forumima, društvenim mrežama, u blog komentarima, itd.

Ostanite motivisani i fokusirani na učenje

Shvatam da je motivacija jedna od glavnih prepreka za učenje. Ali ipak, postoji nekoliko saveta koji vam i ovde mogu pomoći.

Učite tempom koji vama odgovara - Svako ima različite obaveze, nekome je lakše da uči ujutru, neko ipak više voli noću da uči, sve je to individualno. Važno je da učenje engleskog jezika prilagodite sebi jer će vam ovo pomoći da ostanete motivisani i da učite redovno.

Fokusirajte se na prave stvari - Nemojte gubiti vreme na kursevima i radeći vežbanja jer ste videli da to tako treba. Imajte na umu vaše ciljeve i šta vi zaista želite da uradite.

Savladajte prepreke - Razne prepreke vam se mogu naći na putu prilikom samostalnog učenje engleskog jezika. Možda naiđete na neko pravilo koje vam nije potpuno jasno, ili ne znate koju lekciju sledeću bi trebalo da učite. Kada dođete do neke prepreke, potražite pomoć. Pitajte nekog prijatelja za savet, postavite pitanje u nekoj onlajn grupi, ili potražite nekog profesora koji vam može pomoći. Važno je da zapamtite da nema nepremostivih prepreka, samo je potrebno da vam neko pomogne da možete da nastavite dalje.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.