fbpx

Jedan od glavnih problema koji imaju oni koji uče engleski je konverzacija. Ironija je to što svi zapravo krenu da uče engleski sa ciljem da počnu da govore ovaj jezik, i onda nauče dosta stvari, nauče pomoćne glagole, Present Simple, i slično, ali ipak ne počnu da govore na engleskom.

Postoji više razloga što se ovo dešava, a ja ću vam pokazati kako da ih rešite i kako da vežbate konverzaciju (čak i samostalno). 

Praktična primena znanja

Važno je da sve što naučite u engleskom zaista i primenite. Vi učite gramatiku i vokabular, a najbolji način da ih zaista savladate je da primenite naučeno. To izgleda ovako. Recimo krenete da učite Present Simple. Naučite kako se gradi, napravite možda po neku rečenicu, i onda stignete do upotrebe. Većina njih uzme i nauči tih nekoliko upotreba i misli to je to. Uradili ste vežbanje, znate kad se koristi do, kada does, i to je to.

To je velika greška, jer je ovo kratkotrajno učenje. Kada dodjete do upotrebe, tu treba da stanete i da se zamislite.

Ta “pravila” kada se koristi neko vreme vama zapravo govore u kojim situacijama treba da se upotrebiti Present Simple. Ako na primer piše “ovo vreme se koristi za izražavanje navike”, razmislite šta su to vaše navike, pa napišite to na engleskom. Isto tako treba da uradite za sve što učite. Recimo učite vokabular u vezi sa zanimanjima, pa onda napišete nekoliko rečenica o nekim osobama i njihovim zanimanjima. Dakle sve ono što naučite, odmah upotrebite.

Sad se verovatno pitate, kakve ovo veze ima sa konverzacijom.

Jedna od najvećih prepreka da progovorite na engleskom je baš ta što niste potpuno usvojiili pravila. Vi znate načelno kako se gradi Present Simple, ali nemate iskustvo da koristite ovo vreme u rečenici. Zato je važno da ne učite zbog testa, prolazne ocene ili čisto da uradite vežbanja. Učite da biste mogli da primenite to što naučite.

Počnite polako

Nemojte biti preambiciozni kad krenete da učite engleski. Ako ste čuli da neko izjavi da je progovorio engleski za dve nedelje i slično, nemojte mnogo verovati u to. Učenje jezika zahteva vreme, i naravno, neko će brže napredovati, neko sporije, ali nećete se samo jednog jutra probuditi i nekom magijom “progovoriti” engleski.

U engleskom postoji jedan dobar izraz za ovo “baby steps” (bukvalno bebeći koraci). Suština je da idete polako i da budete strpljivi. Počnite sa kratkim rečenicama, kao što su one koje se koriste prilikom upoznavanja. Onda počnite da vežbate da kažete nešto više o sebi, pa zatim da postavljate pitanja, a vremenom i da prepričavate.

Učite redovno

Koliko vas se seća formule za izračunavanje obima kruga? Svi smo to učili u školi (neko davno, neko skorije ;) ), ali većina nas je to zaboravila. Razlog je što to ne korisitimo redovno. Ukoliko veštine i znanje koje imate ne koristite redovno, vi onda vremenom postajete manje dobri u tome, jer jednostavno gubite kontakt sa tom tematikom.

Tako je i sa konverzacijom na engleskom. Morate da radite redovno, svaki dan bar po 10 minuta. Okružite se engleskim i imajte za svaki dan neku aktivnost koja će vas držati “in the zone” (izraz koji se koristi kada ste potpuno fokusirani na nešto).

Zaboravite pravila

Ok, sada je ovo pomalo kontradiktorno, ali gledajte to ovako. Da li vam se desilo da hoćete nešto da kažete na engleskom i onda krecu kroz glavu da vam prolaze pravila, i u svoj toj panici vi nemate predstavu sta da kažete? Ovo iskustvo se zove stage fright (trema).

U momentu kada treba da govorite na engleskom, morate da se opustite. Ja sam mojim učenicima često pričala da je konverzija kao kada uče da voze bicikl. U jednom trenutku moraju da uspostave balans i da se puste. Znam da će vas biti strah da krenete da pričate, da ćete se bojati da ne pogrešite, ali ovakve misli će vas samo blokirati. Umesto toga, opustite se, ne razmišljajte o pravilima, greškama ili savršenom izgovoru. Pričajte najbolje što umete, a upravo takva vežba će vam pomoći da budete bolji.

Vežbajte konverzaciju na engleskom uz ove aktivnosti

Slušanje na engleskom

Slušanjem audio i video materijala na engleskom, vi sebi postavljate primer. Ovo je neophodan deo učenja, jer ne možete da pričate na nekom jeziku ako prethodno niste uopšte čuli kako taj jezik zvuči. Vaš zadatak je ovde vrlo lak jer je jednostavno naći audio i video materijale na engleskom. Recimo počnete od sajta YouTube. Ako niste sigurni šta koristiti, evo nekoliko predloga:

Pisanje na engleskom

Iako pisanjem ne vežbate izgovor, vi vežbate da primenjujete pravila i da koristite reči. Šta više, prilikom pisanja, mnogo bolje ćete obratiti pažnju da li ste pravilno napisali rečenicu. Ova vežba je dobra jer vam omogućava da smišljate šta biste rekli na engleskom i da praktično koristite znanje.

Razmišljanje na engleskom

Toliko vam misli prolazi kroz glavu svakoga dana, pa što ne bi bar neke od njih bile na engleskom. Razmišljajte o nekoj situaciji i šta biste vi odgovorili na engleskom. Ili zamislite da možete da upoznate nekog glumca, glumicu, neku poznatu ličnost i da morate da govorite na engleskom. Ili zamislite da se probudite na nekom divnom ostrvu i svi oko vas govore samo engleski.

Snimanje izgovora

Vas mobilni telefon sigurno podržava ovu funkciju, pa što je ne biste iskoristili. Snimite video ili audio sebe kako govorite. Ne morate nikom da pokazujete, šta više odmah možete i obrisati, ali cilj je da probate da kažete nešto na engleskom. Može to biti čitanje nekog teksta, može vas video dnevnik, ili čak možete i da otpevate neku pesmu. Na engleskom, naravno.

Razgovor na engleskom

Shvatite prethodne korake kao pripremu, a ovo je glavni cilj, da razgovarate sa nekim na engleskom. Kao što sam već rekla, nemojte se previše zamarati pravilima i da li ste tačno izgovorili neku reč, jer će vas ovo blokirati. Velika je verovatnoća da će vas sagovornik razumeti, čak i ako napravite po neku grešku. A što više pričate na engleskom, bićete bolji u konverzaciji.

Za ovu aktivnost je bitno da nađete nekoga sa kim ćete pričati. To nije uvek lako, ali imajte u vidu da u današnje vreme imate pristup internetu. Ništa vas ne sprečava da vežbate da pričate sa nekim iz drugog grada, pa i iz druge zemlje. Nekada taj razgovor može biti pisani (recimo na nekom forumu ili na društvenim mrežama), a nekada se mogu koristiti i aplikacije za "live chat".

Na kraju, važno je da imate vaš cilj pred sobom, a to je da naučite da pričate na engleskom. Vaš proces učenja i sve ono što naučite treba da bude praktično primenljivo u razgovoru da biste uspešno osvarili ovaj cilj.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.