fbpx

Danas sam pročitala jedan veoma inspirativan citat, i želela sam da sa vama to podelim: 

Do you know what a foreign accent is? It’s a sign of bravery. – Amy Chua

(Da li znate šta je strani naglasak? Znak hrabrosti.)

Citat o engleskom jeziku

Kada učite konverzaciju na engleskom, vaš cilj je da počnete što tečnije i prirodnije da govorite. Ali to ne znači da ćete govoriti kao “native”. Jednostano nije uvek moguće da neko savlada to, i koliko god dobro govori engleski, uvek se čuje taj neki strani naglasak koji vas “odaje” da vam engleski jezik ipak nije maternji.

Mnogi ovo doživljavaju kao lični neuspeh ili se svojski trude da imitiraju određeni naglasak (posebno britanski), ali na kraju ipak ne uspeju u toj zamisli da nekoga ubede da im je engleski maternji.

Nema razloga da sebi postavljate nerealne ciljeve, jer vi ne morate zvučati kao “native” da biste engleski govorili tečno i bez ustezanja. Šta više, ima toliko poznatih ljudi kojima engleski nije maternji jezik, i iako žive i rade u americi godinama, još uvek imaju taj svoj naglasak.

Još interesantnije je to da se ti isti ljudi, poznati glumci i glumice, suočavaju sa potpuno istim problemima, kao i svi koji uče engleski jezik. Pronašla sam nekoliko zaniljivih citata pa bih želela da ih ovde sa vama podelim kako neke poznate ličnosti doživaljavaju učenje engleskog jezika:

I was trying to learn English and I was very worried about my accent. I'm sure I'll always have it but I remember Tom Hanks said to me, "Don't lose the accent. If you do, you're lost."

Antonio Banderas

Učio sam engleski i veoma sam bio zabrinut oko mog naglaska. Siguran sam da ću ga uvek imati, ali sećam se da mi je Tom Henks rekao “Nemoj da izgubiš naglasak. Ako to uradiš, i ti si izgubljen.” - Antonio Banderas

Speaking English is like a tongue-twister for me. I can speak each word perfectly, but then you have to string them together, like "Blah, blah, blah." That's when I get crazy. 

Jackie Chan

Govoriti engleski je kao brzalica za mene. Mogu da izgovorim svaku reč savršeno, ali onda moraš da ih povežeš u rečenicu, kao “bla, bla, bla”. U tom trenutku pobesnim. - Džeki Čen

I came here and realized how truly limited my English was and it was very scary. I soon realized it wasn't going to be hard to learn - it was going to be nearly impossible.

Salma Hayek

Došla sam ovde i shvatila koliko je zapravo moj engleski bio ograničen i bilo je zastrašujuće. Ubrzo sam shvatila da neće biti teško da naučim - biće skoro nemoguće. - Selma Hajek

Ako vas intersuje da čujete kako neke poznate ličnosti govore engleski sa svojim prepoznatljivim naglaskom, evo nekoliko predloga:

Engleski naglasak je svakako nešto na čemu treba da radite, pre svega tako što ćete što više slušati engleski, a zatim i koristiti svaku priliku da vežbate i sami da govorite. Savršen naglasak nije neophodan da biste tečno govorili engleski. Takođe, koji je to naglasak savršen? Zavisi isključivo od zemlje pa i samog grada u kome se taj naglasak koristi. Dok god koristite pravilne konstrukcije rečenica i izgovarate jasno reči, svi će vas bez problema razumeti, i moći ćete uspešno da komunicirate na engleskom jeziku bez obzira koji naglasak u stvari imate. Šveđani na primer imaju Swinglish i tako zovu svoj naglasak engleskog jezika. Nećete primetiti da pokušavaju da govore kao Britanci, a uz to Swinglish izgovor engleskog zvuči jako zanimljivo. 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.