fbpx

Konverzacija na engleskom je jedan od najčešćih ciljeva koji imaju oni koji uče engleski. Ali mnogi lepo krenu sa gramatikom, čak i učenje novih reči im ne ide loše, ali nikako da progovore na engleskom. 

U trenutku kada vam neko postavi pitanje, verovatno razmišljate o mnogim stvarima. Šta da odgovorite, kako se ta reč kaže, šta ako nije to vreme, da li treba the ili a… pa još ako je sagovornik u pitanju upotrebio neku reč koju niste razumeli, onda ste potpuno zbunjeni, i verovatno nećete biti u stanju da odgovorite.

Evo nekoliko saveta kako da se izborite sa strahom od komunikacije na engleskom:

1. Pričajte sporije

Ima onih koji misle da je potrebno govoriti brzo da biste pokazali koliko dobro govorite jezik. Ali to zaista nije tako. Nikome neće smetati ako vi govorite malo sporije. Ako govorite sporije, imaćete više vremena da razmislite šta želite da kažete i prisetićete se kako se tačno kaže koja reč. Vaš odgovor će biti promišljeniji i verovatno će zvučati mnogo bolje nego da ste brzopleto izgovorili sve to.

2. Učite rečenice i fraze kada učite engleski 

Važna su gramatička pravila i važne su reči, ali mnogi se fokusiraju isključivo na njih. Da biste uspešnije primenili izraze i zaista znali kako da ih upotrebite u rečenici, učite rečenice i fraze. Radite primere koji vam omogućavaju da vežbate upotrebu tih izraza i radite vežbe pisanja ili prevođenja gde ćete praktično primeniti ove izraze. Kasnije ćete moći mnogo uspešnije sve ovo da primenite u konverzaciji.

Predlog za učenje fraza u engleskom:

Fraze u engleskom za početnike

Fraze u engleskom za putovanja

3. Vežbajte redovno

Vežba u učenju jezika je ključ uspeha. Možete vi da naučite određeni broj lekcija, ili završite neki kurs, ali ako jezik ne koristite redovno i ako ne radite na usavršavanju i učenju novih reči i izraza, nećete moći da napredujete sa konverzacijom. Šta više, velike su šanse da ćete početi da zaboravljate izraze i da gubite samopouzdanje dok govorite, samo iz razloga što ne vežbate redovno.

4. Pričajte bez straha

Trudite se da ne razmišljate previše o tome da li ste pravilno izgovorili svaku reč ili šta će neko misliti o vašem naglasku. Važno je da se vi trudite da govorite i da imate priliku da zaista primenite ono što učite. To je najbolji način da naučite jezik. Oslobodite se strahova i samo shvatite konverzaciju kao vežbu. Kao kada radite obično gramatičko vežbanje. Možda ćete uraditi sve bez greške, možda negde i pogrešite, ali to nije važno. Važno je da sebi omogućite da vežbate i da kroz vežbu učite. 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.