fbpx

Učenje engleskog jezika nije lako. Svako ima svoj način na koji uči i neki određeni tempo, što je sasvim u redu, čak i preporučljivo. Nije realno očekivati da naučiš engleski za neki kratak period, niti je moguće da uvek svi prate jedan isti program i da se prilagode. Ali koji god metod učenja da izabereš, postoje načini da učiš engleski efikasnije.

Kako da učiš engleski na efikasan način

1. Zaista prioni na posao

Jedan čas nedeljno će ti pomoći da radiš na učenju engleskog jezika, ali ipak to nije način da se efikasno uči. Ako hoćeš da se zaista posvetiš učenju i da brzo primetiš napredak i pomak, moraš da učiš više. Dovoljno je bar 10-15 minuta svaki dan, uz bar jednom ili dva puta nedeljeno jednu dužu sesiju od recimo sat, dva.

Na ovaj način, stalno dolaziš u kontakt sa engleskim jezikom i svakoga dana učiš nešto novo, pa makar to bilo i “samo” dve, tri nove reči. Već nakon dve, tri nedelje, primetićeš napredak i zaista će se videti rezultati.

2. Prihvati činjenicu da engleski može biti čudan jezik

Kad kreneš da učiš engleski, posebno gramatiku, videćeš određena pravila. Uočavanje pravila je odličan način da napreduješ i da učiš na intuitivan način. Ali onda ćeš se susresti za izuzecima, i imaćeš dosta pitanja. Zašto je kod reči mouse množina mice, a za reč house, množina glasi houses. Zašto se read drugačije čita u zavinosti od vremena u kom je upotrebljen glagol? Kako to da se jedna reč čita na više načina (tear, lead, close, excuse..)? Zašto se u engleskom kaže “to have noses that run” a s druge strane “feet that smell”. Kakvi su to frazalni glagoli i kako to da još i ti frazalni glagoli imaju po nekoliko značenja?

Dosta pravila a i izuzetaka možeš naučiti ili pitati za objašnjenja, ali ponekad moraš da prihvatiš da će nekada odgovor na tvoje “zašto” biti jednostavno “zato”.  Ako uvek pokušavaš da nađeš odgovor na pitanje zašto je ovo, zašto ovako a ne ovako, to će te ubrzo obeshrabriti i sputati te u učenju. Prihvati činjenicu da nekada samo prihvatiš “to se tako kaže”.

3. Aktivno koristi jezik

Bez obzira na kom si trenutno nivou poznavanja jezika, počni da razmišljaš kako da aktivno koristiš jezik. Nemoj misliti da si učenik, već neko ko govori engleski jezik. Možda ne baš uspešno kako želiš u ovom trenutku, ali ovakav stav će ti pomoći da učiš efikasnije.

Trudi se razmišljaš kako bi neki odgovor glasio na engleskom, ili kako možeš da opišeš nešto na engleskom. Bilo šta, neka zgrada pored koje prolaziš svakoga dana, knjiga koju trenutno čitaš, ili neka majica koja ti se dopala u izlogu.

4. Ne plaši se da napraviš grešku

Greške su neizostavni deo učenja bez obzira koliko dugo učiš engleski i bez obzira koliko dobro govoriš jezik. Ali ne smeš da dozvoliš da te ovaj strah sputa. To se dešava svima, posebno kada je konverzacija u pitanju. U svom tom strahu, šta reči, kako reči, i kako pravilno izgovoriti, ljudi zapravo ostanu bez teksta.

Rešenje je da vežbaš što više, i da se opustiš. Što više pričaš, više ćeš napredovati. Ovo se odnosi na celokupan proces učenja, ne samo na konverzaciju. I ako pogrešiš neko vežbanje, to nije problem, jer ćeš na tim greškama naučiti. A i to može biti pokazatelj da ti je potrebno više vežbe, detaljnije objašnjenje ili više primera.

5. Nemoj se previše fokusirati na gramatiku

Iako gramatika jeste važna, ona nije dovoljna da efikasno učiš. Potrebno je da kombinuješ razne vrste lekcija i vežbanja, i da učiš na razne načine: iz filmova, slušanjem muzike, i kroz razgovor sa drugima. Potrebno je da učiš nove reči i fraze kako bi se uspešno primenilo naučeno. U kombiniciji sa učenjem gramatike, ovo je odličan način da učiš efikasno.

Takođe, ako samo učiš gramatiku, ubrzo će ti dosaditi. Kombinacijom raznih vrsta lekcija i vežbanja imaš mogućnost da svaki dan učiš nešto novo i da ti ni jedan dan ne bude isti. Nekada ćeš vežbati pisanje, nekada učiti nove reči, a nekada se vratiš na lekciju o prošlim vremenima ili o razlikama u upotrebi člana.

Činjenica je da za efikasno učenje potrebno dosta motivacije. Moraš da stekneš naviku da se svaki dan pokreneš, i uradiš bar neku aktivnost koja će ti omogućiti da napreduješ sa učenjem engleskog jezika.

Iz tog razloga, ako želiš da se aktiviraš i dobiješ priliku da vežbaš engleski na efikasan način uz kvalitetne materijale, kao i uz podršku profesora i aktivne zajednice, predlažem da pogledaš više o English Lane školi (program za aktivno učenje engleskog jezika preko interneta). Klikni ovde da saznaš više informacija kako možeš postati član.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.