fbpx

Iako u naslovu stoji početni engleski, treba da znate da ovaj članak nije namenjen samo početnicima. Evo i zašto. Većina vas je u nekom trenutku učila engleski. Bilo da je to bilo u školi (pre 10, 20 godina), ili na nekom kursu engleskog pre recimo 6 meseci.

Isto tako, većina vas je imala manju ili veću pauzu u učenju i upravo zbog te pauze, vi “počinjete” da učite engleski. Možda po ko zna koji put. Ali i dalje imate tu želju, i dalje verujete da vam je engleski potreban/neophodan/koristan. Iako možda nećete biti apsolutni početnici, ipak je potrebno da se vratite na neke osnovne stvari, makar da ih obnovite, pre nego što krenete dalje sa usavršavanjem engleskog.

Ono što je neophdno da vaše učenje bude uspešno je da se lepo organizujete i da ostanete motivisani da redovno radite. Da biste uspeli u tome, pomoći će vam ovi ciljevi. Pogledajte 6 ciljeva koje treba sebi da postavite kada krenete sa učenjem engleskog jezika.

Naučiti pomoćne glagole

Pomoćni glagoli su veoma važan deo gramatike engleskog jezika. Neophodni su za građenje vremena, za pasiv, indirektni govor, i zapravo to su oblici koji se veoma često koriste, bez obzira da li ste početnik ili na naprednom kursu engleskog. U engleskom postoji tri pomoćna glagola. U početku je važno da se ovi glagoli zaista lepo nauče. Nije dovoljno samo da primenite ove oblike, već je jako važno da ih naučite sa razumevanjem i da znate da ih upotebite u rečenicama.

Ono što je interesantno je da vi uz pomoć samo ta tri glagola, toliko toga možete da kažete i opišete na engleskom. Ova tri glagola su predmet prvih pet modula u okviru kursa Engleski 101 (A1) u školi English Lane, baš zato što je veoma važno da budete sigurni da ste ih naučili.

Pomoćni glagoli su neophodna osnova za dalje učenje engleske gramatike. Kada ih lepo naučite, i razumete kada se koji koristi, sva vremena u engleskom koja kasnije budete učili ćete mnogo lakše shvatiti i koristiti.

Raditi redovno na učenju novih reči

Pomoćni glagoli, kao i celokupna gramatika engleskog je veoma važna. Ali učenje novih reči ne sme da padne u drugi plan. Reči su vam neophodne da biste uspešno izražavali i opisivali na engleskom.

Početak učenja engleskog jezika obično izgleda tako što krenete sa učenjem novih reči. Onda na red dođu zamenice, glagol biti, množina imenica, onda kreće sadašnje vreme, i tako redom. Gramatika ume da bude teška i komplikovana (posebno ako se ne radi postupno i detaljno). I to je razlog zašto to ume da vas toliko preokupira, da jednostavno zaboravite i ne stignete da učite nove reči.

Iz tog razloga, jedan od vaših glavnih ciljeva kada počinjete sa učenjem engleskog, treba da bude učenje novih reči.

Pogledajte još i 200+ reči koje svaki početnik treba da nauči.

Učiti na organizovan način

Dobra organizacija je neophodna za uspeh u bilo kom aspektu, pa tako i u situaciji kada počinjete da učite engleski. Šta znači organizacija u učenju?

Kada učite samostalno engleski, potrebno je da napravite plan aktivnosti, šta ćete učiti, kojim redom, koliko vremena dnevno ćete provesti u učenju. Čak i ako ne učite samostalno, već pohađate kurs engleskog ili radite individualno sa profesorom, neophodno je da imate neki plan koji pratite i raspored koji će vam omogućiti da radite redovno. Uz to je važno da se lekcije rade redosledom od jednostavnijih ka složenijim lekcijama.

Primenjivati naučeno

Čak i ako posvetite dovoljno vremena učenju, i ako imate super rezultate u početku, sve ovo će brzo izbledeti ako ne uspevate da primenjujete naučeno. Nema svrhe da vi “naučite” da se vreme Present Continuous gradi korišćenjem pomoćnog glagola to be, glagola i nastavka -ing. Ako vi ovo ne znate da primenite, ako ne znate da napravite rečenicu u vremenu Present Continuous, onda vaše znanje nema nikakvog smisla. Jer, realno, kada završite školu, niko vas neće pitati “kako se gradi Present Continuous”.

Umesto toga, pitaće vas:

“What are you doing?”

“Are you going to the cinema next week?”

“What are you currently working on?”

“Is it raining outside?”

“Where are you going?”

Sve ovo su neke od situacija u kojima je potrebno da primenite Present Continuous.

Zato je važno da sve što naučite, bilo da je u pitanju gramatika ili nove reči i izrazi, vi odmah naučite da primenite u razgovoru, pisanju, odgovaranju na pitanja.

Povremeno raditi testove za proveru napretka

Mnogi ne vole testove. Mnogi povezuju testiranje sa nekim velikim stresom. Ali testovi su neophodni za praćenje napretka. Kroz testove za proveru znanja određuje se koliko ste napredovali, i da li ste naučili sve neophodne aspekte gramatike (ili vokabulara) koji će vam omogućiti da budete spremni za naredne lekcije.

Zato je neophodno da povremeno radite testovi (ili možete ih zvati kvizovi, vežbanja…). Testovi za proveru napretka su napravljeni tako da vam daju priliku da proverite sve ono što ste učili u prethodnom periodu i na taj način proverite da li je potrebno da se vratite na neke lekcije.

Prevazići tradicionalne metode

Poslednji cilj koji bi trebalo da ostvarite je da prevazićete tradicionalne metode učenja. Ljudi danas doživljavaju učenje na potpuno drugačiji način. Posebno odrasli, koji imaju toliko obaveza i jednostavno nemaju dovoljno pažnje (a ni dovoljno vremena) da sede dugo i slušaju neka predavanja, čitaju tekstove a da ne znaju ni šta čitaju ni zbog čega čitaju.

Potrebno je proširiti ceo koncept učenja, i shvatiti da je učenje engleskog mnogo više od čitanja teksta, prevođenja i popunjavanja nekih vežbanja. Učenje mora da bude interesantno. Potrebno je da imate priliku da sve što učite i primenite. Proces učenja treba da bude organizovan kako vama odgovara da biste vi ostali motivisani da učite. Iz tog razloga, kada počinjete sa učenjem, važno je da imate u vidu da postoje razne mogućnosti i razni materijlali za učenje engleskog koji su vam dostupni, i na vama je da izaberete ono što vam najviše odgovara. To je naravno iscrpljujuće, mora da postoji neko rešenje?

Jedan od načina da vidite iz prve ruke kako izgleda učenje koje prevazilazi tradicionalne metode i učenje u kom je fokus na vama, osobi koji želi da nauči engleski, jeste da pogledate ponudu prve onlajn škole engleskog jezika pod nazivom English Lane. Da, onlajn škola, sve je onlajn, svi smo onlajn :) ...što znači da vam je sve dostupno u bilo kom trentku, bilo gde da se nalazite, kada vama odgovara i što je najvažnije - izuzetno je zabavno i motiviše vas da ostvarujete rezultate.

Pogledaj sve o English Lane školi i kako možeš da nam se pridružiš ovde: English Lane onlajn škola.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.