fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Glagoli say i tell imaju slično značenje (reći, kazati) ali se upotrebaljavaju u različitim situacijama u indirektom govoru. U koliko imate nedoumice kada uporebiti say a kada tell, pogledajte razlike u upotrebi.

Glagol Say

Glagol say se koristi kada se prepričavaju nečije reči, dakle u indirektnom govoru. U tom slučaju posle ovog glagola često sledi that klauza (James said that he was going to help us.) Posle glagola say se ne može upotrebiti objekatska zamenica (me, us, him) već se mora upotrebiti to ispred nje (She said to me that she was tired.).

Glagol Tell

Glagol tell se takođe koristi u indirektnom govoru da se prenese nečija izjava ili naređenje, ali posle njega se može upotrebiti objekatsku zamenicu bez to (He told me that he was sorry.) Osim toga tell se uvek koristi i u pojedinim izrazima:

tell a story
tell the truth
tell a lie
tell the time

I say i tell su nepravilni glagoli.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.