fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Modalni glagoli su deo učenja engleskog jezika i njih ćete sretati od početka. I na početnom kursu, jedna od lekcija će biti modalni glagoli. Obično prvi bude glagol can (moći), i vaš zadak će biti da naučite da primenite ovaj glagol u rečenicama na engleskom jeziku. 

Neke takve rečenice su: 

I can speak English.

I can't speak Italian.

He can't swim.

Bilo da ste početnik i tek krećete sa učenjem engleskog ili neko ko je već na nekom naprednijem nivou, postoji nekoliko pravila u vezi sa modalnim glagolima koja će svima biti od koristi.

Zato ispratite ovu lekciju i naučite 5 stvari koje treba da znate o modalnim glagolima.

1. Šta su modalni glagoli

Modalni glagli su posebna grupa glagola u engleskom jeziku. Jedna od najbitnijh stvari je da ne mogu da stoje samostalno tj. potrebno je upotrebiti još jedan glagol posle njih.

I should help them.

She can’t be late again.

You must tell us the truth.

Postoji izuzeci kada se ovi glagoli mogu upotrebiti samostalno, a to je na primer u kratkim odgovorima.

Should you call her? Yes, I should.

Can you speak English? No, I can’t.

2. Spisak modalnih glagola

Broj modalnih glagola nije beskonačan, već postoji samo nekoliko njih. Pogledaj spisak modalnih glagola u engleskom jeziku.

Must

Can

Could

Will

Would

Ought to

Shall

Should

May

Might

3. Upotreba u rečenicama i nastavci

Kada je u pitanju upotreba u rečenicama, pravila za modalne glagole je lakše zapamtiti nego za ostale glagole. Pre svega, nema nastavaka. Nikakve nastavke nećete dodavati na modalne glagole, bez obzira koje lice je upotrebljeno u rečenici.

Što se tiče pravila za građenje odričnih i upitnih rečenica, opet je vrlo jednostavno. Za odrične rečenice dodaje se not na modalni glagol. Kod upitnih rečenica se menja red reč, pa se prvo upotrebljava modalni glagol, a zatim subjekat rečenice. Obratite pažnju kako sve to izgleda u ovim primerima.

You can speak English.

You can’t speak English.

Can you speak English?

4. Čemu služe modalni glagoli

Modalni glagoli su neophodni za komunikaciju na engleskom. Toliko svakodnevnih stvari govorite koristeći ove glagole, pa se zato oni uče bukvalno od početnog nivoa. Dok se na početnom nivou upoznajete sa korišćenjem modalnih glagola, kako napredujete sa učenjem više ćete se fokusirati na upotrebu ovih glagola. Neke od upotreba su izražavanje:

  • Mogućnosti
  • Sigurnosti
  • Zahteva
  • Saveta

Pogledajte deset rečenica sa modalnim glagolima koje će vam biti korisne u konverzaciji na engleskom:

I can swim. - Umem da plivam.

Can I call you later? - Mogu li da te pozovem kasnije?

Could you help me? - Da li bi mogao da mi pomogneš?

I may be home late. - Možda ću kasniti.

I must go now. - Moram da idem sada.

You should call them. - Treba da ih pozoveš.

I would love to help you. - Volela bih da ti pomognem.

You mustn’t forget your passport. - Ne smeš da zaboraviš pasoš.

That can’t be true. - To ne može biti istina.

I might join you later. - Možda vam se pridružim kasnije.

5. Kako da ih naučiš

Učenje modalnih glaglola nije baš uvek jednostavno. Pre svega treba da naučite da ih primenite u rečenici i da bez problema naučite kada se grade potvrdne, upitne i odrične rečenice. Zatim je važno da učite značenja svakog glagola pojedinačno. Kasnije, učite po nekoliko modalnih glagola, analizirate njihovo značenje u rečenicama i upoređujete ih.

Naravno, za sve ovo je potrebno dosta vežbanja. I važno je da se kombinuju razne vrste vežbanja (na primer, ona sa biranjem tačnih odgovora, sa dopisivanjem, traženjem grešaka u rečenicama, itd.).

Priliku za učenje modalnih glagola dobićete i u English Lane Klubu. U jednoj od lekcija obrađujemo modalni glagol should (a već smo prešli modalne glagole can i could). Najbolja stvar oko ovog Kluba je što nam se možeš priključiti u bilo kom trenutku. Jednostavno nastaviš od ekcije koja se trenutno radi, a kada god imaš vremena vratiš se na lekcije koje su već tu u Klubu. Uz sve to, dostupni su i kursevi za samostalno učenje.

Pogledaj više o Klubu i kako da se priključiš ovde: Klub za učenje engleskog jezika. 

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.