fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Pisana komunikacija na engleskom se veoma često koristi, posebno kada je u pitanju poslovni engleski. Najčešći, i možda najsigurniji način da započnete rečenicu na engleskom je koristeći subjekat. Ali kada uporno pišete na ovaj način, rečenice postanu dosadne, subjekat se stalno ponavlja, i to je onda znak da morate da radite na usavršavanju pisanog engleskog.

Pisani engleski (primeri)

Uporedite ova dva kratka teksta na engleskom: 

1. I’m writing to you about the presentation. I think that we need to invest more in advertising. It is a good way to position our product on the market. It is the best way to stay competitive. It is expensive, but I think it will be worth it. We should try this method. I just wanted to let you know that I can prepare the estimates for you.

2. I’m writing to you about the presentation. In my opinion, we need to invest more in advertising. Firstly, it is a good way to position our product on the market. Also, it is the best way to stay competitive. Even though it is expensive, I think it will be worth it. Therefore, we should try this method. All in all, I just wanted to let you know that I can prepare the estimates for you.

Drugi tekst zvuči mnogo kvalitetnije, zar ne? Više ne zvučite kao početnik iako ste zapravo korisitli par jednostavnih trikova da poboljšate svoj pisani tekst. Obratite pažnju kako rečenica započinje na drugi način, ali se značenje ne menja. Na ovaj način imate mogućnost da poboljšate pisanu komunkaciju. Pogledajte spisak fraza koje možete koristiti da započnete rečenicu.

Fraze u engleskom

Izražavanje mišljenja

In my opinion,

As far as I know

From our point of view

As far as I’m concerned

Nabrajanje

Firstly

Secondly

First of all

In the first place

Lastly

Last but not least

Nadovezivanje na rečenicu

Regarding

With respect to

When it comes to

In addition to

Moreover

Besides

As promised

After a while

Inače, ovakve stvari radimo redovno u English Lane onlajn školi jezika gde kroz praktične primere usavršavamo i veštinu pisanog engleskog. Kliknite ovde da vidite kako možete i vi učiti sa nama interkativno, putem kompjutera. Podizanjem kvaliteta pisanog engleskog značajno poboljšavate vaše šanse da dobijete dobar posao u nekoj firmi koja posluje sa inostranstvom ili da jednostavno postanete frilenser. 

Nadovezivanje na rečenicu (suprotne tvrdnje)

However

Although

Even though

Nonetheless

Nevertheless

Even so

Despite

In spite of

On the other hand

Meanwhile

Nadovezivanje na rečenicu (razlog/posledica)

So

Therefore

As a result

Because of the fact

For that reason

Due to

Consequently

Having in mind

Thus

Naglašavanje

The significance of this is

Needless to say

Obviously

To conclude

Evidently

Apparently

Davanje primera i reference

For instance

For example

According to our study

Based on our findings

As I said in the beginning

Parafraziranje

In other words

To put it simply

What I mean to say is

To put it another way

Zaključak

In conclusion

To sum up

Let me sum up the main points

Finally

In the end

Pogledajte još korisnih fraza u engleskom:

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.