fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Jedna od čestih grešaka u engleskom jeziku je upotreba zamenica I i me. Obe ove zamenice spadaju u grupu ličnih zamenica, a razlikuju se u sledećem: 

I – zamenjuje subjekat rečenice (subject pronoun)

I want to go.
This is the one I like.
You and I are going to the cinema.

Me – zamenjuje objekat rečenice (object pronoun)

He gave me the present and left.
She told me to go home.
Between you and me, this is not a good idea.

Više o subjekatskim i objekatskim zamenicama pogledajte u posebnoj lekciji o vrstama zamenica

Ukoliko ipak postoji dilema kada upotrebiti I, a kada me, postoji još jedan način da odlučite između ove dve zamenice. Ako imate na primer rečenicu He told Jason and (I or me) to leave. probajte da upotrebite samo zamenicu i da onda vidite koja rečenica je tačna:

He told I to leave. ×
He told me to leave. ✓

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.