fbpx

Registracije su trenutno zatvorene.

Uslovne rečenice (Conditional Sentences) su složene rečenice koje se sastoje od dva dela:

zavisne rečenice (if-clause)
glavne rečenice (main clause)

U uslovnim rečenicama date su informacije o uslovu pod kojim se vrši radnja glavne rečenice. U zavisnosti od ostvarivosti tog uslova, uslovne rečenice u engleskom jeziku se mogu podeliti na više vrsta, ali najčešća su tri koja ćemo ovde navesti: 

Prvi tip uslovnih rečenica

Prvi tip uslovnih rečenica (First Conditional) – u ovim rečenicama govori se o radnji u budućnost i uslov je moguće ostvariti:

If + present simple, will + infinitive

If it rains, we will stay home.
If you don’t hurry, we will be late.

Drugi tip uslovnih rečenica

Drugi tip uslovnih rečenica (Second Conditional) – u ovim rečenicama se takođe govori o radnji u budućnosti, ali uslov nije moguće ostvariti, ili za ostvarivanje uslova postoje vrlo male šanse:

If + past simple, would + infinitive

If I had time, I would join you.
If I won the lottery, I would buy a yacht.

Treći tip uslovnih rečenica

Treći tip uslovnih rečenica (Third Conditional) – u ovim rečenicama se govori o radnji koja se dogodila u prošlosti i o uslovu koji se nije ostvario u prošlosti:

If + past perfect, would + have + past participle

If they had not helped us, we would not have achieved our goal.
If I had known about your problems, I would have helped you.

Upiši se u English Lane školu

Nadam se da su ti moje lekcije, vežbanja i saveti korisni. Ukoliko ti se dopada moj pristup i želiš da se ozbiljno posvetiš učenju engleskog, predlažem da pogledaš ponudu moje onlajn škole engleskog jezika: klikni ovde da saznaš više o školi >>

Kada postaneš član škole, možeš da učiš engleski onlajn, onda kada tebi odgovara putem najmodernije platforme.

U okviru škole dobićeš pristup veoma lepo organizovanim, originalnim i kvalitetnim kursevima, materijalima za učenje, radionicama kao i ostalim pogodnostima namenjenim isključivo članovima škole.

Napomena: broj mesta u školi je ograničen.

 

Kolačići nam pomažu da prikažemo određene funkcionalnosti i obezbedimo najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete ovaj sajt, pristajete na korišćenje kolačića.